Nee, glasvezel is niet duurder dan uw huidige aansluiting. Hoewel we nog geen abonnementsprijzen kunnen noemen, mag u ervan uitgaan dat de prijs die u betaalt marktconform is. Dit betekent dat de prijs voor bijvoorbeeld alles in één (televisie, internet en bellen) vergelijkbaar is met uw huidige aanbieder.
De kosten zijn bij het abonnement inbegrepen. De provincie Drenthe betaalt de aansluitkosten in Drenthe.
In overleg met u wordt de glasvezelkabel uw huis binnengebracht. Daarnaast krijgt u een nieuw modem waar uw bestaande apparatuur op aangesloten wordt. Verder verandert er niets, behalve dat uw inernetverbinding natuurlijk veel sneller en toekomstbestendiger wordt.
Het aanleggen van glasvezel is geen eenvoudige klus. Eerst moeten er genoeg deelnemers zijn om de businesscase rond te krijgen. Daarna volgt de financiering en de aanleg. Vanaf nu kan het nog 2 tot 3 jaar duren voordat uw huis wordt aangesloten op glasvezel.
Voor ouderen die in eerste instantie geen internet gebruiken, is glasvezel toch belangrijk. Het maakt zorg op afstand mogelijk waardoor ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Bovendien is een woning met een glasvezelaansluiting beter verkoopbaar.
Door mee te doen met het initiatief, laat u zien dat u solidair bent met uw dorpsgenoten die wél kampen met traag internet. Hoe meer geïnteresseerden zich melden, hoe groter de kans is dat het netwerk er ook echt kom. Daarnaast is uw internetsnelheid nu mogelijk nog voldoende maar het is zeer de vraag of dat in de toekomst zo blijft. Glasvezel is wel toekomstbestendig.
Waarschijnlijk niet. Ziggo en KPN houden nu namelijk nog vast aan hun eigen netwerken. Er zijn echter voldoende providers die op glasvezel dezelfde diensten en pakketten aanbieden tegen vergelijkbare prijzen. Met glasvezel heeft u veel meer keuzevrijheid.
Als u een mailadres van uw provider heeft (bijvoorbeeld @ziggo.nl of @kpn.nl) kunt u deze het beste omzetten naar een neutraal mailadres. U kunt hiervoor terecht bij gratis alternatieve aanbieders zoal Gmail of Hotmail.
Ja, u kunt ook bellen met glasvezel. Ook nummerbehoud is mogelijk; dit kunt u doorgeven bij de nieuwe provider.
Glasvezel wordt meestal in de berm gelegd, op 40 tot 60 centimeter diepte. Vanaf de straat moet de kabel nog naar uw huis worden getrokken. Dit kan door een smalle geul te graven of via een boring. Bij een boring hoeft er niet gegraven te worden in uw tuin.